Methode Pleisterplaats

Methode

Nieuwe functies van samenleven, werken en beleven worden onderzocht en toegepast voor duurzame ontwikkeling van het gebied De Heus en de stad ’s-Hertogenbosch als geheel. Het wordt ondersteund met debat en onderzoek. Pleisterplaats De Vrijheid ontwikkelt samen met ontwerpers, kunstenaars en architecten projecten en tijdelijke BouwWerken. Deze bouwwerken en alles wat er omheen plaatsvindt ondersteunt het  Theaterfestival Boulevard en Jeroen Bosch 500 (2016). Dit als opmaat om de stand van zaken omtrent gebiedsontwikkeling te verbeelden.

1. Experiment
Systemen en processen in de samenleving en/of materiaal, vorm en gebied worden vanuit design, architectuur en kunst onderzocht om tot nieuwe oplossingen te komen. In het ontwerpend laboratorium, de werkplaats, worden nieuwe inzichten gezocht, gevonden, gemaakt en gedeeld. Het gaat om het visualiseren en toetsen van authentieke gedachten bij de Bosschenaren en andere betrokken partijen

Voorbeelden co-creation
- Social label de nieuwe werkplaats
- Tijdelijke bouwwerken indoor – outdoor
- Alcoholvrij café aan de Haven

2. Design thinking
Designer, architect, kunstenaar stelt zich op als creative entrepreneur en is in staat om het onderzoek zelf uit te voeren naar een verbeeldend en communicatief niveau (design thinking). Hij/zij is een zelfstandige creatieve organisatie (creative entrepreneur) en in staat om zijn of haar expertise dienstbaar toe te passen voor de samenleving. Inhoud en visuele communicatie vallen samen. Eigenzinnige denkers en doeners die creatieve plannen ontwikkelen en werkenderwijs concreet vormgeven voor de stad en haar omgeving.

Voorbeelden creative entrepreneurship
- Social label Werkwaren huis (Simone Kramer C-Mone & Petra Janssen Studio Boot)
- Restaurant Van Aken (Edwin Vollebergh, studio Boot, Jaques van Geffen, DIT, Pepijn Mullers, gezamenlijk Mariapaviljoen)

Facebook IconTwitter Icon